Skip to main content

Ook u helpen wij graag bij de aankoop van uw Hongaars Huis

engels-vlaggetje
Contact Jacob de Boer
+31 6 5111 2651
jacobdeboer
info@hongaarshuis.nl

Ook u helpen wij graag bij de aankoop van uw Hongaars Huis

engels-vlaggetje
chat btn
Contact Jacob de Boer
+31 6 5111 2651
jacobdeboer

Informatie Hongarije

Hongarije is een land in Midden-Europa. Hongarije ligt centraal in Midden-Europa en is omgeven door landen als Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Servië, Roemenië, Oekraïne en Slowakije. Hongarije beslaat ongeveer een derde van het voormalige koninkrijk Hongarije. Eerst wat historische informatie over Hongarije. In 1989 werd de naam Volksrepubliek Hongarije veranderd in Republiek Hongarije (Magyar Koztarsasag of Magyarorszag). Het wordt aan vrijwel alle zijden door bergen ingesloten.

Taal in Hongarije

De officiële taal is het Hongaars met een op het Latijn gebaseerd alfabet. Volgens de overlevering stamt de bevolking van oorsprong van Finse en Turkse afkomst. Meer en meer spreken de jongeren ook Duits en/of Engels. Het belangrijkste geloof is de Rooms katholiek kerk.

Valuta

Het officiële betaalmiddel is de Hongaarse Forint, de HUF.

Weersbeeld in Hongarije

Het is wel een land met wisselende seizoenen. Warm in de zomer, terwijl de winters "oosters" koud kunnen zijn. Het grootste gedeelte van het land is laagland met de Tisza en het Balaton meer als water bekkens. Het klimaat in het Zuiden heeft overeenkomsten met een mediterraan klimaat. In het noorden is het iets kouder, maar nog steeds een prima vakantie klimaat.

Gebieden

In het Noorden/centraal Hongarije vinden we het Alföld gebied, de welbekende Poesta. Ook kent het land diverse gebergte gebieden zoals het Bükk gebergte en het Matra gebied in het Noorden en de Mecsek in het Zuiden. Ongeveer een derde deel van het land bestaat uit bosgebied.

Informatie over de hoofstad van Hongarije

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. Een wereldstad met ruim 2 miljoen inwoners. Voor sommigen is het liefde op het eerste gezicht, voor anderen duurt dit wat langer en gaan ze pas na een wat langere kennismaking van Boedapest houden. Maar iedereen is het er over eens dat Boedapest een van de mooist gelegen steden ter wereld is. Deze grote metropool wordt door de Donau in tweeën gedeeld. Aan de ene kant ligt het heuvelachtige Boeda en aan de andere kant het vlakke Pest. Het panorama van de Donau-oevers is door de UNESCO op haar wereld erfgoedlijst geplaatst. Als u in de avonduren de verlichte stad ziet, begrijpt u meteen waarom.

Geschiedenis informatie over Hongarije.

De geschiedenis van Hongarije gaat terug tot in de jaren 1000. Koning Stephen was de oprichter van deze staat. De bloeitijd was tussen 1867 en 1918. Hongarije en Oostenrijk hadden de gezamenlijke controle over het groot Hongaarse rijk. Na de samenwerking in het begin werd Hongarije in de latere jaren van de tweede wereldoorlog bezet door Nazi Duitsland. In de jaren daarna was Hongarije bezet gebied van Rusland en onder diens invloedsfeer. Ondanks de opstand van 1956 duurde deze communistische periode tot 1989. In 2004 werd Hongarije volwaardig lid van de Europese gemeenschap.

Bekendheden van Hongarije.

Als je iemand vraagt naar Hongarije is het eerste wat opkomt de goelash, de poesta, de Tokaj wijn en de in 2005 overleden voetballer Ferenc Puskás. In het Noord Oosten van Hongarije zijn vele heuvelachtige gebieden waar de beroemde Tokaj en Bikavér (stierbloed) vandaan komt. Deze zijn de bekende wijnen, maar bij een bezoek aan Hongarije moet u ook zeker de wijnen uit Villány en Badacsony eens proberen. In Hongarije vindt u waarschijnlijk de meeste thermaal en medicinale baden ter wereld.

Dit soort bronnen werd al door de Romeinen gebruikt om de eerste baden te bouwen in, toen nog een provincie van het Romeinse rijk. De badcultuur kwam echt op gang gedurende de 150 jarige Turkse bezetting. Voor Hongaren is het baden echt een cultuur. Ze gebruiken de baden niet alleen om te relaxen maar ook om bepaalde ziekten te genezen. Zo zijn er hele lijsten van baden met een specifieke watersamenstelling waardoor men in die baden voor bepaalde ziekten genezing kan zoeken.

Voor de Hongaren is het baden vooral ook een traditioneel sociaal ritueel en een plaats om je familie en vrienden regelmatig te ontmoeten om bij te praten, te schaken of te zingen. Naast deze badcultuur zijn er ook in de buitenlucht enorme watervoorzieningen als het Balaton meer, de meren van Orfü en het Tisza-meer. Voor visliefhebbers is Hongarije een land bij uitstek.

Balaton - meer

Het meer wordt ook wel de 'Hongaarse Zee' genoemd. Een groot meer van wel 77 km lang met water van een geelgroene, opaalachtige kleur. Het Balaton is een van de kostbaarste natuurlijke schatten van Hongarije en het meest bezochte vakantiegebied. Met een oppervlakte van ongeveer 600 vierkante km is het Balaton het grootste meer van Midden-Europa. De kustlijn is 195 km lang, het breedste gedeelte is 14 km en het diepste gedeelte ruim 12 meter. Voor het aanbod rond het meer, kijkt u hier en hier.

Aan de zuidoever is het ideaal voor kinderen, maar ook aan de snel dieper wordende noordkant vindt u fijne stranden. De temperatuur van het water schommelt in de zomer tussen de twintig en zesentwintig graden. In de ochtend of de avond is dit zelfs warmer dan de buitentemperatuur. Het water van het meer en de fluweelachtige modder helpen tegen zenuwaandoeningen, bloedarmoede- en uitputtingsklachten. Aan de gehele kust van het Balaton u vele vakantieplaatsen waar de Hongaren het u graag naar het zin maken. Kijk hier om een idee te krijgen van ons aanbod in deze regio.

Tisza-meer

Zijdeglanzend water, grote baaien, stille rivierarmen, tal van eilanden en een rijke vis- en wildstand, dat is het Tisza-meer in het midden van de Grote Laagvlakte. Het Tisza-meer met het op een na grootste wateroppervlakte (127 km2) van het land heeft ondiep, snel opgewarmde water waarin het heerlijk is om te zwemmen. Het diepere deel van het meer is uitstekend geschikt voor watersport.

Behalve zeilen, waterskiën en surfen kunt u op het Tisza-meer ook met een motorboot en jetski varen. De oevers van het meer zijn wel tachtig km lang en overal vindt u recreatiegebieden, vrij toegankelijke stranden, campings en verhuurbedrijven. De unieke vis-, vogel- en wildstand van het beschermde natuurgebied ziet er voor zowel sportvissers als jagers veelbelovend uit. De ongestoorde natuur van dit gebied zorgt voor een echt wildwaterland.

Zuiden

Verderop de Tisza volgende komt u in het (warmere) zuiden van Hongarije in het gebied van Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa en Szeged. Dit is de provincie Bács-Kiskun. Is ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Kecskemét en via de snelweg M5 bent u in een 1 ½ tot 2 uur op het vliegveld. In Kiskunhalas en ook in Kiskunfélegyháza (15 kilometer naar het Noorden) treft u diverse winkels, parken en een zwembad aan. Nog meer naar het noorden vindt u Kecskemét. Kecskemét is de hoofdstad van deze provincie en heeft ruim 100.000 inwoners. Het is een van de mooiste steden van Hongarije en bekend vanwege de prachtige gebouwen en grote pleinen met de vele fonteinen.
Meer ten westen vindt u het nationale park Kiskunság. Zeker een bezoek waard om de unieke flora en fauna van de poesta te leren kennen. Hier vindt u een onaangeroerd en beschermd stukje Hongarije. Kiskunság is het op één na grootste natuurpark van Hongarije en hier komen vele vis- en vogelsoorten.

Orfü

Rond het merensysteem van Orfü (ongeveer 20 kilometer vanaf Pécs) zijn stranden, vakantieoorden, watersport- en sportvisfaciliteiten tot stand gekomen. Deze maken het tot een compleet vakantieoord. Het meer van Orfü dat idyllisch is gelegen in het dal van het Mecsek-gebergte leent zich voor varen en zwemmen, maar voor het vissen op meerval of karper kun je ook het Pécsi-meer opzoeken. Langs het meer en in de omliggende bossen zijn wandel-, fiets- en vele paardrij mogelijkheden.

Aanbod Hongaars Huis

Wij bieden u legio mogelijkheden. Van een huis in Hongarije, tot een grondstuk als investering. Kortom voor onroerend goed in Hongarije moet u bij Hongaars Huis zijn.

Hongaarse wereldburgers

Zoals al eerder genoemd is de voetballer Ferenc Puskás zeker een (wereld)beroemde Hongaar. Andere beroemde Hongaren, of mensen met Hongaarse voorouders zijn:: Drew Barrymore, Bela Bartok, Jozsef Laszlo Biro, Cicciolina, Adrien Brody, Joe Bugner, George Cukor, Tony Curtis, Albrecht Durer, Paul Erdos, Milton Friedman, Uri Geller, Andrew Grove, Mariska Hargitay, Goldie Hawn, Martina Hingis, Harry Houdini, Leslie Howard, Calvin Klein, Mark & David Knopfler, Zoltan Kodaly, Arthur Koestler, Estee Lauder, Franz Liszt, Peter Lorre, Bela Lugosi, Alanis Morrisette, Paul Newman, Joseph Pulitzer, Ferenc Puskas, Tommy Ramone, Erno Rubik, Jerry Seinfeld, Monica Seles, Gene Simmons, Paul Simon, Sir Georg Solti, Leo Szilard, Edward Teller, Viktor Vasarely, Rachel Weisz, Debra Winger...

Algemene informatie over Hongarije

(bron Hongaars verkeersbureau)
Oppervlakte: 93.030 km2
Bevolking: 9.773.000 (2019)
Hoofdstad: Budapest (1.752.000 inwoners in 2017)
Tijdzone: GMT + 1 uur (Hongarije past tevens zomertijd toe)
Officiële taal: Hongaars
Staatsvorm: Republiek Hongarije
Kllimaat: een gematigd continentaal klimaat.
Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van -1°C.
In augustus, de warmste maand,
bedraagt de temperatuur gemiddeld 21,3° C.
Hongarije heeft een gemiddelde van ongeveer 2000 zonuren per jaar.