Skip to main content

Ook u helpen wij graag bij de aankoop van uw Hongaars Huis

engels-vlaggetje
Contact Jacob de Boer
+31 6 5111 2651
jacobdeboer
info@hongaarshuis.nl

Ook u helpen wij graag bij de aankoop van uw Hongaars Huis

engels-vlaggetje
chat btn
Contact Jacob de Boer
+31 6 5111 2651
jacobdeboer

Koopprocedure

In dit deel van onze website willen wij u graag inzicht geven in de stappen welke te nemen zijn bij de aankoop van onroerend goed in Hongarije.

Uiteraard beginnen we met een bezoek aan Hongarije. Het beste is om met uw eigen ogen een gevoel krijgen van Hongarije en de streek waar uw (toekomstige) woning komt te staan. Wij organiseren een aantal bezichtigingen voor objecten naar uw keuze. Als u uw keuze heeft kunnen maken, dan wordt het koopproces ingezet.

Voorlopige koopcontract

De eerste stap is dat u een aanbetaling doet voor de aankoopprijs. Deze aanbetaling (meestal 20%) wordt in de koopakte vastgelegd (Voorlopige koopcontract) en geeft u de zekerheid dat de verkoper aan u gaat leveren. Dit is een belangrijke stap, want zodra de verkoper namelijk de aanbetaling heeft geaccepteerd kan hij alleen nog van de verkoop afzien door u het dubbele van de aanbetaling terug te betalen. Met de aanbetaling geeft u natuurlijk ook zekerheid aan de verkoper. Mocht u namelijk van de koop afzien, dan bent u het bedrag kwijt.

U ontvangt een kopie van het voorlopige koopcontract, een vertaling en een uittrekstel van het kadaster. Bij het tekenen van dit contract kunnen wij u vertegenwoordigen.  Ontbindingsvoorwaarden zijn er verder niet. Iedere EU-inwoner kan zich ook in Hongarije vrij vestigen.

Als u een tanya koopt, een vroegere boerderij in het buitengebied, dan kan een Hongaar het recht van eerste koop hebben. Wordt zelden of eigenlijk nooit gebruik van gemaakt, maar de regel is wel dat het 60 dagen duurt voor een buitenlander de goedkeuring krijgt om zo een object te kopen. Na deze 60 dagen is er nog een kantoor van de wetgever (meestal kadaster) die kijkt of alles goed gegaan is en of een buitenlander dit wel mag kopen. Dat kan nog eens 60 dagen duren, dus alles bij elkaar 60 + 60+ nog wat dagen voor de post, het heen en weer sturen, maar vooral ook het passeren van alle procedures kan het zomaar een 4 – 9 maanden duren voor u kunt kopen. Let op, dit heeft niets te maken met de grens van 10.000 m2 buiten de bebouwde kom. Dat kan een buitenlander nooit kopen.

Definitieve koopcontract

Uiteraard moet bij het tekenen van het definitieve contract de betaling 100% in orde zijn.  Het contract wordt getekend en hiermee is het gehele proces afgerond. U betaalt, krijgt de sleutel en bent eigenaar!!

Vooraf is het object nog even geïnspecteerd voor wat betreft de opleverstaat. Tenzij anders afgesproken wordt de woning leeg opgeleverd. De oplevering is een mooi moment om ook de meterstanden te noteren en/of te fotograferen. Onze mensen gaan u bij het overschrijven helpen, maar handig om het zelf ook op te schrijven. Betreffende het leeg opleveren is het nog wel belangrijk om te weten dat in Hongarije eigenlijk altijd ook de keuken mee wordt genomen. Vooraf moet dus goed duidelijk zijn als deze moet blijven staan. Uiteraard kunt u bij de opleveing persoonlijk aanwezig zijn. Lukt dat niet, dan kan de makelaar u prima vertegenwoordgen door foto's en filmpjes te sturen.

Nadat alle formaliteiten geregeld zijn en u de sleutel heeft ontvangen moet dan nog de overschrijving van water en elektriciteit geregeld worden. U gaat een bankrekening openen en sluit een verzekering. Uiteraard staan wij u hierbij terzijde. In sommige situarie door samen met u deze overschrijvingen te doen of een volmacht (opdracht) te geven om uit uw naam water en elektriciteit over te schrijven. Dat kan ook voor de verzekering. Voor het openen van een bankrekening gaat dat niet op. Daarvoor moet u persoonlijk aanwezig zijn.

De overschrijving van het object op uw naam wordt door de advocaat verder geregeld en na ongeveer 3 maanden ontvangt u de gewijzigde inschrijving.

De stappen van een voorlopig en dan een definitief contract kunnen ook gecombineerd worden. Meer en meer maken we één contract waarin ook een eventuele aanbetaling wordt vastgelegd. Wanneer de woning al leeg is en/of snel opgeleverd kan worden, dan kunnen we zelfs daar vanaf zien. Uiteraard komt in de overeenkomst de betaaltermijn(en) zodat als alles betaald is, u als de nieuwe de eigenaar in het kadaster ingeschreven kan worden.

Iin het koopcontract worden de afspraken tussen koper en verkoper vastgelegd en die kunnen zeer flexibel zijn. Van de aanbetaling tot de oplevering, van een kleine tot een grote aanbetaling, van een snelle oplevering tot een oplevering over een paar maanden, veel is mogelijk.

Ondertekenen van het contract

Voor het ondertekenen van het koopcontract kunt u in Hongarije bij de advocaat aan tafel ondertekenen. Omdat dat helaas niet altijd mogelijk is biedt Hongaars Huis de mogelijkheid om op afstand het contract te ondertekenen. Dit uiteraard binnen de wettelijk voorschriften, maar lekker makkelijk voor u. U kunt dus ondertekenen bij u thuis alsof u in Hongarije bent.

Betaalwijze

In Hongarije wordt nog veel gebruik gemaakt van contant geld en het is daarom ook helemaal niet vreemd om een woning (deels) cash te betalen. In West Europe wordt veel geld giraal overgemaakt en uiteraard kunt u dit ook doen en als u wilt, zelfs eerst naar de rekening van onze advocaat. Hierbij dient u dan wel alle kosten voor uw rekening te nemen.

Belasting

Tot zover het gehele koopproces. Rest nog de (eenmalige)overdrachtsbelasting. Het tarief hiervoor is  4% over de koopprijs van het object. De aanslag ontvangt u via de Sigma, het officiële bureau van de Hongaarse overheid om de buitenlandse belasting te innen. U ontvangt deze aanslag 2-12 maanden na de datum van aankoop en u kunt deze gewoon via uw Nederlandse of Belgische bankrekening betalen.