Skip to main content

Ook u helpen wij graag bij de aankoop van uw Hongaars Huis

engels-vlaggetje
Contact Jacob de Boer
+31 6 5111 2651
jacobdeboer
info@hongaarshuis.nl

Ook u helpen wij graag bij de aankoop van uw Hongaars Huis

engels-vlaggetje
chat btn
Contact Jacob de Boer
+31 6 5111 2651
jacobdeboer

FAQ

V: Waarom zou ik een (tweede) huis kopen in Hongarije?

•    Hongarije is een gastvrij en best ook veilig land. Op het platteland vindt u hier nog de gemoedsrust van de jaren 60 uit Nederland.
•    De Hongaarse onroerend goed markt is een nog stijgende markt. Met name in de gebieden buiten de grotere steden is het onroerend goed nog steeds ondergewaardeerd.
•    De prima weersomstandigheden. Hier vindt u nog de wisseling in de seizoenen. Warme zomers en "oosters" koude winters. In het voorjaar al snel warm en ook in het najaar nog prima weer om veel buiten te vertoeven.
•    De kosten van levensonderhoud zijn in Hongarije nog relatief laag. Hoewel ook de westerse grootwinkelbedrijven Hongarije hebben "ontdekt" zijn de prijzen nog niet naar westerse maatstaven. Met name het verblijf en het eten zijn nog heel laag geprijsd.

V: Is het kopen van een huis een langdurig proces?

•    Het totale proces is sterk afhankelijk van de plaats van uw voorkeur en vooral het zoeken naar een geschikte woning. Omdat u vooral ook rustig rond moet kijken in de regio en plaats van uw keuze adviseren wij een periode hiervoor te rekenen van ongeveer 3-4 maanden. Dit is dan inclusief de koopakte en de afhandeling. Voor dit laatste is het overigens niet nodig om steeds heen en weer te reizen. U kunt dit met een gerust hart aan ons overlaten. Wij zijn immers meer dan alleen maar vastgoed bemiddelaars. Magyar Ház geeft u full-service!.
•     Uitzondering hierop kan gelden voro de zogenaamde tanya, de vroegere boerderij in het buitengebied. Hier kunt u (sinds mei 2014) kopen tot 10.000 m2, maar de perode om het op uw naam te krijgen kan lang duren en soms wel tot 4 - 5 maanden uitlopen. Zie voor meer informatie onze pagina Aankoopprocedure.

V: Wat kan ik wel of niet kopen?

•    In Hongarije kunt u over het algemeen alle woningen als buitenlander rustig op eigen naam kopen. Uitzonderingen zijn sommige panden buiten de bebouwde kom zoals de wijnhuisjes. In de praktijk kan het nodig zijn om een speciale procedure te volgen. In Nederland was er vroeger ook een procedure waarbij eigen inwoners voorrang konden hebben op een buitenstaander. Voor sommige panden kent Hongarije dit ook nog. In de praktijk geen probleem, want dan had de Hongaar het al wel eerder gekocht, maar wel nodig om te volgen.
•    Andere zaak zijn grondstukken. Over het algemeen kunt u percelen binnen de bebouwde kom rustig op uw eigen naam aankopen. Anders is het voor percelen buiten de bebouwde kom. Dit is veelal landbouwgrond en hierbij moet u er rekening mee houden dat u niet meer dan 10.000 m2 op uw naam kunt kopen. Hier en daar hoor je nog wel eens mogelijke constructies om het toch aan te kunnen kopen, maar wees voorzichtig. Deze trucs zijn niet legaal en er is niet te overzien wat de consequenties straks zijn.

V: Hoe zijn de marktontwikkelingen in Hongarije?

In het algemeen kan men stellen dat op het platteland een ander ontwikkeling is dan in de grotere steden en dan in Boedapest in het bijzonder. Vaak zijn er al flinke verschillen in de prijzen op zich, maar waar op het platteland de prijzen weinig tot niet stijgen zie je in Boedapest nog steeds een prijsstijging.
Anders aspect is de snelheid van de markt. Op het platteland is het heel gewoon dat een huis jaren en jaren te koop staat, maar dat het in Boedapest maar een kwestie van weken is. Het is daarom dat er in Boedapest veel sneller besluitvorming moet plaatsvinden.
Omdat het aanbod in Boedapest dus ook snel wijzigt is het niet te zeggen welke appartementen nog steeds beschikbaar zijn en daarom zien we het meer als een manier om u te helpen oriënteren en vandaaruit te gaan zoeken. In de praktijk werkt het dan vaak goed om een bezoek aan de stad te combineren met het zoeken naar een appartement. Uiteraard bereiden we het bezoek zo goed mogelijk voor en die informatie gaat naar de agent. Hij ontmoet u dan, spreekt alles nog eens door en als het gelukt is om wat te vinden kunt u direct appartementen gaan kijken. Is dat nog niet het geval, dan gaat u lekker een dagje de stad in en gaat de agent op zoek in zijn database, de markt, bij collega’s etc. De dag daarna ontmoeten jullie elkaar dan weer om appartementen te gaan kijken.

V: Wat zit er allemaal in de prijzen verwerkt?

•    De koopprijs van uw woning
•    De kosten voor het maken van het contract.
•    Vertaling van het contract
•    De uittreksels van het kadaster.
•    Wettelijke kosten.
•    De commissie voor de makelaar/bemiddelaar.
•    Op uw naam zetten van de nutsvoorzieningen.
•    Hulp bij het openen van een bankrekening.
•    Hulp bij het afsluiten van een verzekering.

V: Wat zit er allemaal niet in de prijzen verwerkt?

•    Wat we niet kunnen verwerken is het valuta verschil. Onze prijzen zijn gebaseerd op de plaatselijke valuta, op de Hongaarse forint (de HUF). Wij hebben onze prijzen opgebouwd in HUF en dan op basis van een zo goed mogelijke koers omgerekend naar Euro’s. Hierdoor kan er voor u dus een positief (huf koers is bijvoorbeeld meer dan koers waarmee wij werken), of een negatief (huf koers is minder) koersverschil ontstaan.
Voorbeeld. Prijs van een woning komt op HUF 8.000.000. Als wij als omrekenkoers huf 390 hanteren voor een Euro dan ziet u op onze website dus Euro 20.513 Wanneer de koers nu bijvoorbeeld 400 is, dan heeft u een voordeeltje van ongeveer Euro 513,=. Bij een koers van 380 echter betaalt u iets meer dan Euro 539,= extra. Deze getallen moet u als richtgetallen zien en wij proberen zo goed mogelijk de koers te volgen zodat u een juist beeld heeft van wat u moet gaan betalen.
•    De overdrachtsbelasting. Deze komt 2 tot 12 maanden na aankoop en wordt u toegestuurd door de Hongaarse belastingdienst (Sigma). Het bedrag is 4%. Zie voor meer informatie onze pagina Aankoopprocedure.

V. Hoe is het koersverloop van de afgelopen jaren.

•   De op de site genoemde koers is een indicatie. Bij betaling zal de definitieve koers bekend zijn want koersen kunnen dagelijks wijzigen. Kijk hier voor de actuele koerslijst van de Koersen forint van de Hongaarse OTP bank.

V: Zijn er nog verborgen kosten?

•    NEE. Alle stappen die nodig zijn om een huis in Hongarije in eigendom te krijgen zijn hiermee gedekt. Alleen dus de overdrachtsbelasting welke u aan de Hongaarse staat gaat betalen dient u nog mee te tellen. Verder is alles inbegrepen en hoeft u niet bang te zijn voor nare verrassingen achteraf.

V: Bieden jullie nog andere diensten:

•    Ja, Zeker in het begin zult u vaker wel dan niet problemen hebben met de taal. Geen nood, wij helpen u. Als extra service gaan we met u naar het water bedrijf, het gasbedrijf, zorgen we voor de elektriciteitsoverschrijving etc. Wij helpen u bij het openen van een bankrekening, zorgen voor de verzekering en helpen u desgewenst met het zoeken naar iemand die uw huis kan beheren en/of een (kleine) verbouwing kan uitvoeren. Weer geldt hier, dat wij niet alleen maar vastgoed bemiddelaars zijn. Magyar Ház geeft u full-service!
•    Wij kunnen u nauurlijk helpen met ons eigen aanbod, maar mocht u hulp nodig hebben als u uw droom huis zelf heeft gevonden, dan zijn we er ook voor u. Lees hier meer informatie.

V: Kan ik altijd op mijn eigen naam kopen

•    Ja, tegenwoordig is het (in het algemeen genomen) mogelijk om onroerend goed op uw eigen naam te laten zetten. Wel is hiervoor nog een vergunning nodig van de burgemeester en de provincie, maar dit wordt tegenwoordig automatisch verleend. Daar waar in het verleden dus nog constructies nodig ware als een BV etc. Is dat tegenwoordig voor een woning niet meer nodig. Wel zijn er uitzonderingen voor huizen buiten de bebouwde kom en voor agrarische gebieden.

V: Doen jullie ook verbouwingen?

•    We brengen u graag in contact met plaatselijke bouwondernemingen die in uw opdracht deze werkzaamheden uitvoeren. Als Hongaars Huis hebben wij geen rechtstreekse bindingen met bouwbedrijven.

V. Doen jullie ook nieuwbouw?

•    Kunnen wij ook weer voor u verzorgen door u in contact te brengen met een bouwondernemer.

V. Berekenen jullie kosten voor een bezoek?

•    Graag zoeken wij met u enkele objecten uit om daaraan een bezoek te brengen. Ook zullen wij u dan graag wat meer vertellen over het dorp en de omgeving, want een huis kun je kopen, maar niet je omgeving.Helaas kunnen de maklelaars niet meer kostenloos een dag mee om u huizen te laten zien. Er zijn er die wat kosten moeten doorberekenen.U moet hierbij denken aan een bedrag van 6.000 forint (ongeveer Euro 14-16,=) per dag(deel).

V. Waarom zijn huizen in Hongarije veel goedkoper?

•    De redenen daarvoor moet u zoeken in het waardeverschil van onroerend goed in het algemeen, maar ook in de kwaliteit. In Nederland, België en Duitsland wordt veel meer aandacht besteed aan de woonkwaliteit. In Hongarije is de prijs van een woning misschien nog van de jaren zestig, maar vaak ook de omstandigheden. Nog niet alle woningen hebben een douche, de keuken is vaak alleen maar een meubel etc..
•    Aan onderhoud wordt weinig energie en geld besteed. U moet dan ook goed onderscheid maken in het aanbod en de prijs/kwaliteit. Daar waar een woning Euro 15.000,= kost (voorbeeld) kunt u niet verwachten dat dit ook ingericht is naar onze westerse maatstaven. Aan deze woning moet nog veel gedaan worden, maar dan hebben we het vooral over de binnenkant. De constructie is veelal goed. Huis in de prijsrange tot ongeveer Euro 25.000,= zijn veelal wel van de Westerse gemakken (keuken, badkamer etc.) voorzien, maar geantidateerd. Ook hier zult u een en ander moeten opknappen. Huizen waar u zo in kunt liggen meestal in de prijsrange boven de Euro 35.000,-=. Uiteraard nog niet veel vergeleken met de westerse prijzen, maar u kunt nu eenmaal niet verwachten voor Euro 15.000,= een kant en klare woning te vinden.

V. Zijn er prijsverschillen in de diverse regio's?

•    Ja, dit is ook iets om rekening mee te houden. De prijzen van onroerend goed in de grote steden en vooral ook Boedapest liggen op Westers niveau.
•    De lage prijzen vindt u vooral op de poesta en de verdere buitengebieden. In het Zuid westen zijn de prijzen weer iets hogere dan in het noorden. Dit heeft dan weer te maken met vraag en aanbod.

V. Hoe ziet een dag bezichtigingen eruit?

•    U wordt 's ochtends door de makelaar opgezocht in bijvoorbeeld uw hotel, of een andere makkelijk te bereiken locatie. Even kennismaken en de dag begint. U rijdt een route langs de diverse objecten.
•    Uiteraard zoveel als mogelijk de objecten welke u via de website al heeft gezien, maar, indien aanwezig, zullen we u ook nieuwe objecten laten zien.
•    Bij het bekijken van de diverse percelen moet u rekening houden met de Hongaarse levenswijze. Daar waar wij altijd alles netje opgeruimd hebben zult u vele Hongaarse percelen zien waar het kort gezegd een troep is. Kost weinig moeite om het op te ruimen, maar het zit een beetje in de manier van leven.
•    Ook aan de huizen zult u grote verschillen zien. Het ene huis keurig in de verf (misschien wel van een buitenlander) en bij het andere huis is een kwast verf geen luxe. Allemaal een verschil met hoe een Hongaar omgaat met de woning en ook wel om moet gaan. In Nederland en België hebben we veel meer aandacht voor de woning en er ook geld voor onderhoud. In Hongarije moeten de mensen veel meer geld besteden aan het levensonderhoud en blijven dit soort zaken veel vaker liggen.

V. Wat zijn de manieren om naar Hongarije te reizen?

•    U kunt per auto, trein en vliegtuig reizen. Natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en beschikbare tijd, maar het snelste reist u per vliegtuig. Op Boedapest vliegen diverse goedkope maatschappijen en vandaar uit kunt u verder met een huurauto of de trein. Alle mogelijkheden lees u hier op de pagina reizen naar Hongarije 

Voor uw verblijf hebben wij diverse adressen welke wij u kunnen aanbevelen. Kijk bijvoorbeeld op de pagina reizen naar Hongarije. Meer gegevens nodig voor het plannen van uw reis, mail ons even!

V. Kunnen we een hypotheek krijgen in Hongarije?

•    Is moeilijker en moeilijker. In Hongarije heeft de kredietcrisis hard toegeslagen. Onder bepaalde voorwaarden is dit goed mogelijk. Uiteraard zijn er wel wat eisen en grenzen zoals inkomen en waarden, maar de mogelijkheid kunnen wij u aanbieden. De bank zal nooit meer dan een 50-50% financieren en is de rente in vergelijking met Nederland aan de hoge kant. Ook moet u aantonen dat u inkomen heeft in Nederland en uiteraard dient u informatie te hebben over het huis dat u wilt aankopen.